hirdetés
Flash ad ID:211
hirdetés

Tímár Béla Jászai Mari-díjas színész 25 éve halt meg

Tímár Béla Jászai Mari-díjas színész 25 éve halt meg

Tímár Béla Jászai Mari-díjas színész, rendező huszonöt éve, 1989. február 2-án hunyt el. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga:

1947. október 8-án született Gyulán, a középiskolát a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban végezte. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1972-ben diplomázott színészként, majd a Madách Színházhoz szerződött, amelynek tizenhét éven át, korai haláláig tagja volt.
Már az első évadban sok szerepet osztottak rá, öt darabban is játszott. Első fellépése alkalmával, Shaw Candidájában a költőt játszotta Domján Edit és Mensáros László oldalán. Az egyik kritikus így írt a bemutató után: “Az előadás eseménye a fiatal Tímár Béla. Tehetségére már a főiskolán felfigyelhettünk. Elragadó művész. Fogékony, érzékeny, csupa ideg, csupa vibrálás. Félszeg és magabiztos. Ha belép, megtelik vele a színpad. Az előadás néhány nagy pillanatát neki köszönhetjük.” Másik hatalmas sikere Tamási Áron Énekes madarában Kömény Móka volt, a darabbal már főiskolás korában találkozott, s alakításával ismét kivívta a nézők és a kritikusok osztatlan elismerését.
Hamarosan megkapta az első magyar musical, az Egy szerelem három éjszakája férfi főszerepét, melyben megcsillanthatta muzikalitását. A neki való feladatok ezután is megtalálták: remekelt a Három nővér Tuzenbahjaként, a Hamlet Horatiójaként, a La Mancha lovagja Sanchójaként. Biztos színpadi mozgása, rendkívüli humorérzéke, jellemformáló ereje, ritmusérzéke a legkülönfélébb szerepek eljátszására tette alkalmassá. Nagyon szerencsés alkat volt: lehetett szerelmes hős is, de karakterszínészi adottságokkal is rendelkezett. 1975-től a Szentendrei Teátrum is hívta, ahol egyik legemlékezetesebb alakítását a Kerényi Imre rendezte Tévedések vígjátékában nyújtotta. Különféle jellemű macskákat is alakított Andrew Lloyd Webber híres musicaljében, a Macskákban. Művészi munkáját 1980-ban Jászai mari-díjjal ismerték el.
A filmipar is felfigyelt tehetségére. Első színpadi fellépései után tévéfilmszereppel keresték meg, majd játékfilmekhez is hívták. 1971-ben A bűnös című tévéfilmben játszott, majd következett a Lányarcok tükörben, A Medikus, A Pendragon legenda és a Széchenyi. Timár Béla az egyik legsikeresebb ifjúsági sorozatban, a Keménykalap és krumpliorrban is rendszeresen feltűnt a képernyőn.
1982-ben rendezőként is bemutatkozott a Játékszínben: Csukás István és Darvas Ferenc Ágacska című mesejátékát vitte színre, melyet több mint száz előadáson keresztül élvezhettek a gyerekek. Alakításait zenei érdeklődése határozta meg, ezért – 1983-1988 között – elvégezte az operarendező szakot is a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Friss diplomával a zsebében színpadra állította Kék öböl című gyermekmusicaljét, melynek szerzője és rendezője is ő volt.     Korai halála megakadályozta, hogy rendezőként is kibontakoztathassa tehetségét. A negyvenedik születésnapja előtti napon agydaganatot diagnosztizáltak nála, két év múlva, 1989. február 2-án halt meg Budapesten. Csukás István versben siratta el barátját, az első két strófa így hangzik: “Február 2-án az Isten /nem tartózkodott Budapesten. / Vagy lehet, hogy éppen félrenézett, / mit számít neki egy élet.”

Hozzá szólna a hírhez?

Lépjen be Facebook fiókjába, és kapcsolódjon oldalunkra!

Belföld

ma-tartjak-a-fovarosi-lakossagi-riaszto-tajekoztato-rendszer-elso-szirenaprobajat

Ma tartják a fõvárosi lakossági riasztó-tájékoztató rendszer elsõ szirénapróbáját

Budapesten három veszélyes üzem - Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Zrt.,...

youth new era dc hats new era hats 59 fifty wholesale spyder jacket mulberry sale new era fitted hats for babies mulberry sale new era 9forty cap youth new era dc hats cheap new balance 574 new era 901 hats new era 47 hats new era 9forty cap new era 2012 nfl hats custom new era caps 59fifty
hirdetés